Nieuws

2021 was een bijzonder jaar voor de bemenste ruimtevaart. Op 12 april was het precies 60 jaar geleden dat de eerste mens naar de ruimte vloog en een baan om de aarde maakte. Dat was Joeri Gagarin. Als je één keer in een baan om de aarde hebt gedraaid, dan ben je astronaut! Het is dus óók de dag waarop we vieren dat het beroep ‘astronaut’ ontstond. Dus eigenlijk bestaat Andrés beroep nog niet zo heel lang!

2021 was óók bijzonder omdat ‘André het astronautje’ werd omgedoopt tot ‘André Kuipers en de Kleine Astronauten’. Om ook iets oudere kinderen tot ongeveer 9 jaar te laten meereizen, neemt André Kuipers vanuit het Mission Control Center zijn astronautenteam onder zijn hoede op nieuwe, spannende avonturen in het heelal. Met prachtige illustraties van Paco Vink. 

Op deze pagina delen we het nieuws rondom de Kleine Astronauten en Andrés activiteiten met én voor kinderen.

Februari 2023 – Lancering prentenboek Hoe word je astronaut?

Hoe word je astronaut? Het is de vraag die André het meest wordt gesteld. In dit prentenboek met prachtige illustraties van Paco Vink geeft André op speelse wijze antwoord op die vraag. 

André de Kleine Astronaut krijgt bezoek. Zijn neefje Max komt logeren en dat is altijd een groot feest! Max wil later astronaut worden. Maar… hoe doe je dat? Moet een astronaut hoog durven klimmen? Goed kunnen zwemmen? En wat allemaal nog meer? André en zijn astronautenvriendinnetje Valentina nemen Max mee naar een bijzondere plek en verklappen daar een echt astronautengeheim. 

6 november 2022 – Reis mee door de ruimte in Artis Planetarium, met André Kuipers en Govert Schilling

Hallo Kleine Astronauten! Wil je iets vragen over raketten en wat astronauten allemaal doen? Of wil je meer weten over planeten, zwarte gaten en verre zonnestelsels? Op zondag 6 november 2022 neemt André Kuipers kinderen en hun ouders mee op ruimtereis in het ARTIS-Planetarium. Dit doet hij samen met Govert Schilling, wetenschapsjournalist en auteur van tientallen boeken over sterrenkundige onderwerpen. De reis in het Planetarium gaat langs planeten, sterren en kometen. Vanaf de aarde naar de verst weggelegen sterrenstelsels. Na de interactieve bijeenkomst kunnen kinderen verschillende sterrenbeelden weten te vinden en zelfs een paar planeten aan de hemel aanwijzen.

Ook lezen André en Govert voor uit hun splinternieuwe boek ‘Atlas van de Ruimte’ welke tijdens deze astronautenbijeenkomst officieel wordt gelanceerd. ‘Atlas van de Ruimte’ is een groot familieboek met echte foto’s, waarin je samen met de Kleine Astronauten op ontdekkingstocht gaat door het heelal.

Koop je ticket

April 2022 – Lancering van nieuw avonturenboek: CODE ROOD!

Op 12 april, de ‘Internationale Dag van de Bemeste Ruimtevaart ’, lanceert André een superspannend verhaal in de reeks avonturen van de Kleine Astronauten: CODE ROOD! 
André en Valentina schieten door de ruimte, in hun raket op weg naar het ruimtestation. Als ze vlakbij zijn, gebeurt er een ramp: het station is buiten werking. Code Rood!
André is goed in gamen, maar zelf een raket aan het ruimtestation koppelen is wel even iets anders. Het zweven in gewichtsloosheid maakt het extra moeilijk. En in het ruimteschip zelf wordt het nog spannender!
Een meeslepend (zelf)leesboek, afgewisseld met de leukste weetjes over reizen naar de ruimte, verteld door André.
Speciaal voor dit boek is een gratis lesbrief ontwikkeld die zowel thuis als op school is gebruiken. Je kunt de lesbrief hier downloaden.

November 2021 – Lancering van Atlas van de aarde op astronautenfeest in Space Expo Noordwijk

April 2022 nieuwsupdate!

Atlas van de aarde is in oktober 2022 een van de Thematitels Kinderboekenweek ‘Makkelijk Lezen’. Wij vinden het fantastisch dat we met de ‘leesvriendelijke’ avonturen van de Kleine Astronauten óók kinderen kunnen bereiken die grote moeite hebben met lezen. De Kleine Astronauten zijn er voor iedereen! Het CPNB zal met de Atlas van de aarde tevens speciaal lesmateriaal gaan ontwikkelen.

Op 7 november is in Space Expo Noordwijk Andrés nieuwste boek Atlas van de aarde. Reis om de wereld met de Kleine Astronauten op feestelijke wijze gelanceerd. Jonge astronauten die voor de gelegenheid hun ruimtepak hadden aangetrokken, kregen een speciale rondleiding door Space Expo, waarna ze samen met André plaatsnamen naast de Soyuzcapsule waarmee André écht naar de ruimte is gevlogen. Daar konden de astronautjes al hun vragen afvuren op André.  André ging daarna met de kinderen op de foto en zette hij zijn handtekening in boeken en op caps, astronautenoveralls en zelfs op een arm! Het was een vrolijk, gezellig én inspirerend ruimtevaartfeest!

September 2021 – De Kleine Astronauten op avontuur met Ranger Stella in het WWF Ranger Junior Magazine

Vanaf deze maand hebben de Kleine Astronauten een vaste plek in het Ranger Junior magazine van het Wereld Natuur Fonds! De Kleine Astronauten en hun ranger-vriendinnetje Stella beleven in iedere editie een nieuw avontuur waarin een bedreigde diersoort centraal staat. Vanuit de ruimte zie je bedreigingen én oplossingen nu eenmaal anders dan op de aarde! André, sinds 2004 ambassadeur van het WWF, hoopt met deze korte verhalen alle jonge Rangers te inspireren om goed voor onze planeet te zorgen. Dat is goed voor mens én dier. Kom jij ook in actie om als WWF Ranger de wilde dieren en de natuur te beschermen? Ranger worden kan via wwf.nl

September 2021 – Boek ‘Hoe word ik Astronaut?’ rondom Kinderboekenweek 2021-thema ‘Worden wat je wil’

Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het teken van ‘Worden wat je wil’. De meest gestelde vraag aan een astronaut is: ‘Hoe word ik astronaut?’

Die vraag wordt nu beantwoord in het splinternieuwe boek met de gelijknamige titel, geschreven door André en wetenschapsjournalist Govert Schilling.  Een boek vol informatie, feiten, persoonlijke tips en magische, vaak humorvolle illustraties van Daniëlle Futselaar.

Ontdek wat je allemaal moet doen voordat je als astronaut een ruimtereis kunt maken. Wat voor trainingen krijg je en wat moet je allemaal leren? En het leuke is: met sommige dingen kun je vandaag al beginnen!

Augustus 2021 – Theatervoorstelling ‘Het Astronautje’ toert door Nederland

Hoe word je een goede astronaut? Moet je weten waar de planeten staan? En hoe kom je daar eigenlijk, in de ruimte?

In Het Astronautje onderzoekt een kleine jongen deze vragen vanachter zijn computer. Met behulp van het internet leert hij alles wat hij moet weten over de ruimte en bereidt hij zich voor op zijn reis naar de maan. Hij is druk in de weer op Aardbol.com. Hij zoekt en klikt en het ene na het andere pakket wordt bezorgd. Uit één doos haalt hij de aarde, uit een volgende de loeihete zon. Het zonnestelsel ontstaat in vloeiende bewegingen, ondersteund door prachtige muziek. Objecten worden magisch mooi. De jongen bouwt en repareert, zo reist hij uiteindelijk met een zelfgebouwde raket naar de maan. Eenmaal op de maan gaat hij op onderzoek en doet hij een bijzondere ontdekking.

In deze solovoorstelling, met o.a. de stem van André Kuipers bijgestaan door unieke soundscapes van componist en muziekkunstenaar Daan van West, maken de kinderen op speelse wijze kennis met de ruimtevaart, het leven als astronaut én met onze kwetsbare planeet. Het is een theatrale vertaling van Kuipers’ boek André het Astronautje, waarin hij laat zien hoe wondermooi de aarde is, dat techniek en wetenschap superleuk zijn en hoe gaaf het is om dromen waar te maken.

De speellijst vind je hier

Juni 2021 – Lancering van het Kleine Astronauten Doeboek

Wetenschap en techniek voor kinderen: met dit doeboek leren jonge astronauten alles over de ruimte. Dit doeboek staat vol met de leukste taal- en rekenpuzzels, proefjes, verhalen, weetjes, creatieve opdrachten, moppen en raadsels.

Behalve dat kinderen spelenderwijs heel veel over de ruimte leren, oefenen ze ook de belangrijkste basisvaardigheden van school: taal, lezen, spelling, schrijven en rekenen. Kortom: in dit boek vind je alles wat een toekomstig astronaut nodig heeft!

Mei 2021 – Kun je gamen in de ruimte? en 100 andere grappige, persoonlijke en brutale vragen aan André

Wat gebeurt er als je moet huilen in de ruimte? Droom je in de ruimte anders dan op aarde?

Kun je je veters strikken in het heelal?

In Kun je gamen in de ruimte? beantwoordt André 101 grappige, persoonlijke en gekke vragen. Geselecteerd uit meer dan tienduizend vragen die door kinderen aan André zijn gesteld. Geschreven door wetenschapsjournalist Sander Koenen.

April 2021 – Lancering van nieuw avonturenboek: 3, 2, 1, GO!

Op 12 april, het is dan internationale ‘Dag van de Kosmonauten’, lanceert André zijn splinternieuwe zelfstandig te lezen avontuur in een nieuwe reeks avonturen van de Kleine Astronauten: 3, 2, 1, GO! 

André ‘de Kleine Astronaut’ krijgt een speciale brief. Hij mag naar de astronautenschool van de Kids Space Academy. Daar kun je leren hoe je astronaut wordt. En hij maakt kans op een échte reis naar de ruimte! Maar er is één voorwaarde. Hij moet eerst zijn astronautendiploma halen. En er mogen maar twee kinderen mee…

Een spannend (zelf)leesboek, afgewisseld met de leukste weetjes over reizen naar de ruimte, verteld door André. 

Speciaal voor dit boek is een gratis lesbrief ontwikkeld die zowel thuis als op school is gebruiken. Je kunt de lesbrief hier downloaden.

20 maart 2021 – Op Reis langs de Planeten met jouw (klein)kind in de hoofdrol!

In Op reis langs de Planeten stapt jouw jonge ruimtevaarder in zijn of haar eigen ruimtepak voor een spannend én leerzaam ruimtevaartavontuur, samen met de Kleine Astronaut. Er is in dit kleurrijke, gepersonaliseerde boek volop ruimte voor een leuke, persoonlijke touch!

  • Op een aardbol kun je aangeven in welk land jouw jonge ruimtevaarder woont. 
  • Schrijf een persoonlijke boodschap voor jouw astronaut, met een mooie foto van jezelf. 
  • Jouw ruimtevaarder maakt actief deel uit van het avontuur en is op iedere pagina zichtbaar met gezicht en/of voornaam.
  • Geprint op papier van olifantsgras, dat is beter voor onze planeet. 
Bestellen bij YourSurprise