In de ruimte én op onze planeet valt veel te leren en te ontdekken!

Op deze pagina vind je interessante websites, mooie foto’s en filmpjes. Je vindt tips om meer te weten te komen over de ruimte en ruimtevaart, of over het behoud van onze mooie aarde.

Maak je een spreekbeurt voor school? Dan vind je een Powerpoint-presentatie om je spreekbeurt helemaal in Astronautenstijl te maken!

Wil je op school méér doen met ruimtevaart? André is initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz, een (gratis) educatief programma voor basisscholieren (groep 7) om kinderen ‘ambassadeur van de aarde’ te maken. Lees hieronder hoe juffen en meesters hun klas kunnen aanmelden.

En wie graag knutselt of puzzelt kan ook hier terecht!

Websites

Over de ruimte en ruimtevaart is gelukkig heel veel informatie te vinden op het internet. Kijk maar eens op deze websites:

www.thuisinderuimte.nl
www.esa.int/kids/nl/home

Ben je vooral geïnteresseerd in onze prachtige planeet en hoe we goed met de aarde kunnen omgaan, dan kun je inspiratie vinden op bijvoorbeeld de website van het WWF, waarvan André al jaren ambassadeur is.

Foto’s en filmpjes

Zoek je mooie foto’s of filmpjes? Bijvoorbeeld voor je schoolopdracht? Snuffel maar eens in de beeldbank van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, daar kom je prachtige beelden tegen. Deze mag je allemaal gratis gebruiken, mits je erbij schrijft waar ze vandaan komen (niet voor commercieel gebruik).

Zoek je een korte trailer waarin André vertelt over zichzelf en zijn missie om kinderen te inspireren, dan vind je deze hier:

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe het ruimtestation ISS er vanbinnen uitziet. André leidt je rond in deze filmpjes:
Korte video (10 minuten)
Lange video (70 minuten)

Wil je je schoolopdracht helemaal in Astronautenstijl maken, dan kun je deze Powerpoint-presentatie downloaden

Downloaden

Veel succes en plezier!

Knutselen en puzzelen

Houd je van knutselen of kleuren, dan kun je hier verschillende opdrachten downloaden. 

Ontwerp je eigen missiepatch
Maak je eigen planetenslinger
Kleurplaat 3, 2, 1 Go!

Voor jonge astronauten is er een speciaal Doeboek, vol met de leukste taal- en rekenpuzzels, proefjes, verhalen, weetjes, creatieve opdrachten, moppen en raadsels. Te bestellen via onze webshop , bij je plaatselijke boekhandel en via bol.com

Veel plezier!

Voor alle juffen en meesters

Ruimtevaart is een populair onderwerp in de klas. Dat is niet zo raar, want ruimtevaart maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van ons dagelijks bestaan. Denk maar aan live-uitzendingen op televisie en de navigatie in auto’s. We kunnen ons een wereld zonder ruimtevaart niet meer voorstellen!

En wanneer je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, realiseer je je pas echt hoe mooi en bijzonder, maar ook hoe kwetsbaar onze planeet eigenlijk is!

Lesbrief
Speciaal voor alle juffen en meesters die met ruimtevaart en astronauten aan de slag gaan bij het boek 3, 2, 1, GO! hebben we een gratis lesbrief ontwikkeld. Deze is zowel op school als thuis te gebruiken.

Je kunt de lesbrief hier downloaden.

SpaceBuzz
SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en de techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. De SpaceBuzz is een ruim 15 meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality. 

Leerlingen ervaren de aarde als een blauwe oase van leven in een onherbergzaam heelal. 

Eenmaal terug op aarde werken de leerlingen aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben beleefd aan de hand van de thema’s STEM, ruimtevaart en de planeet aarde. 

De lessen zijn zeer praktisch uitgewerkt voor leerkrachten. Alle lessen worden ondersteund door een laagdrempelige, aantrekkelijke digitale leeromgeving: het ‘Mission Control Center’. 

Scholen kunnen hun interesse aangeven bij de SpaceBuzz Foundation via Spacebuzz.nl

Meer informatie

Ruimtevaart in de klas
Juffen en meesters kunnen lesmateriaal downloaden via ESERO NL.

Meer informatie

Techniekpact
André is ambassadeur van Techniekpact om kinderen, PABO-studenten en docenten te enthousiasmeren voor techniek en techniekonderwijs. Wetenschap en techniek spelen een belangrijke rol bij het bedenken van oplossingen voor het milieu en duurzaamheid. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Als ambassadeur van het Techniekpact zet André Kuipers zich in om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor een bètatechnische opleiding.

Meer informatie

Ontdek de ruimte in Space Expo Noordwijk

Ontdek de ruimte bij Space Expo in Noordwijk, het officiële bezoekerscentrum van ESA-ESTEC. Je leert hier heel veel over het heelal en over ruimtevaart. Hoe ziet het universum eruit, wat is een zonnestelsel? Je ziet er satellieten, een nagebouwd ruimtestation, een raketsimulator en je leert wat we eigenlijk in de ruimte hebben te zoeken. Maar hoe kom je daar? En hoe kom je terug?

In Space Expo staat de échte Sojoez ruimtecapsule waarmee André naar het internationale ruimtestation reisde en terugkeerde naar de aarde. De zwartgeblakerde capsule is uniek, want maar heel weinig objecten keren terug uit de ruimte!

Space Expo presenteert Missie in het Museum, een covid-proof rondleiding. Tijdens deze virtuele missie ontdek je de wereld van échte astronauten. Je verdient je eigen astronautendiploma én een unieke Space Academy astronautenpatch. Ben je er klaar voor? Zet je schrap. 3, 2, 1, Lift-off! 

Meer informatie

Heb je de smaak te pakken?
Ook nationaalruimtevaartmuseum.nl en continium.nl zijn interessante musea om te bezoeken!

Kleuteruniversiteit

Kleuteruniversiteit maakt, in samenwerking met uitgevers van kinderboeken, digitale thematische projecten voor (kleuter)leerkrachten op basis van prentenboeken. Leren is voor kleuters natuurlijk net zo leuk en belangrijk als voor andere leeftijdsgroepen. Het aanbod van inspirerende materialen maakt een groot verschil. Met het speciaal ontwikkelde lespakket over ‘hoe word je astronaut?’ hopen we kinderen spelenderwijs te leren en te inspireren.

Meer informatie

Voorleeshoek

De Voorleeshoek maakt betoverende voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 – 10 jaar. Voorlezers lezen de mooiste prentenboeken voor, die worden ondersteund door de illustraties uit het boek én begeleid door de tonen van klassieke muziek. Drie van de boeken over het Astronautje zijn beschikbaar. De Voorleeshoek hoopt met dit initiatief het plezier van lezen en voorlezen te vergroten voor ouder en kind. 

Meer informatie