Over het astronautje

André het astronautje beleeft de mooiste avonturen in de ruimte, samen met zijn liefste knuffel Astromuis, zijn vriendinnetje Valentina en haar vrolijke hond Laika, die soms een beetje stout is. Zo wil André Kuipers graag de allerjongste kinderen op speelse wijze inspireren en enthousiasmeren voor wetenschap, techniek en onze mooie aarde.

André het astronautje

André het astronautje is een nieuwsgierig en leergierig jongetje. Zijn beste maatje is Astromuis, die altijd bij hem is. André gaat graag op bezoek bij zijn opa. Hij is gek op de ruimte en denkt over veel dingen goed na. André is niet bang voor het onbekende.

Astromuis

Astromuis is de liefste knuffel van André, die altijd en overal mee naartoe gaat. Hij is vrolijk, ondeugend én dol op kaas. Astromuis brengt de soms wat serieuze André graag aan het lachen en is altijd ‘in’ voor een nieuw ruimtevaartavontuur (zolang er maar kaas aan boord is).

Valentina

Valentina is het beste vriendinnetje van André. Valentina heeft veel oog voor de schoonheid van dingen. Ze probeert op alle vragen van André het antwoord te vinden. Ze gaat nooit op avontuur zonder haar hond Laika. Valentina is genoemd naar de eerste vrouw in de ruimte, Valentina Tereshkova.

Laika

Laika is de opgewekte hond van Valentina. Ze is ondeugend, krijgt graag aandacht en maakt gemakkelijk vrienden. Laika laat zich niet gauw gekmaken door Astromuis. Ze is genoemd naar de Russische hond die als eerste levende wezen naar de ruimte reisde.

Andre Kuipers

Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers begon toen hij twaalf jaar was en sciencefictionboekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het toen zeker: ‘Ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken.’

André’s hele carrière stond in het teken van de ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd hij keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij onderzoek deed naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Daarna ging hij aan de slag als arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De eerste missie

André werd in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Missie DELTA duurde elf dagen. Veel te kort, vond André. Hij wilde niets liever dan terug naar de ruimte om daar voor langere tijd te wonen en te werken. En die tweede missie kwam er…

De tweede missie

Op 21 december 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte; de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe. Hij dook regelmatig zwevend op in de media om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn belevenissen daarboven.

Sinds zijn terugkeer spant André zich in om zo veel mogelijk mensen, van jong tot oud, mee te nemen op ruimtereis en hen te inspireren met zijn ervaringen.

Fotograaf: Nico Kroon

Natascha Stenvert

Natascha tekent al 25 jaar voor van alles: van prentenboeken tot yoghurtdrink-flesjes.  Soms werkt ze ook ’s nachts. Dat vindt ze niet erg, want dan slapen haar man en drie dochters, en is het toch niet gezellig in de woonkamer. Ze vindt illustreren superleuk, hoewel ze ook best zeerover had willen worden.

Inmiddels zijn er heel wat boeken die ze getekend heeft. Drie daarvan heeft ze helemaal alleen gemaakt. Één van die boeken heeft heel weinig tekst. En de andere twee hebben helemaal geen woorden. Die moet je zelf verzinnen.

In al haar tekeningen probeert ze kleine grapjes of geheimpjes te verstoppen. Als ze op bezoek komt in de klas, de bieb of de boekenwinkel verklapt ze er misschien wel een paar. Ook vertelt ze dan waarom het mislukt is om zeerover te worden. En waarom het zo belangrijk is, dat je gekke dingen kunt bedenken.

Samen met André en Helen maakte ze het prentenboek van de Kinderboekenweek 2019. Het thema is vervoer, en daarover kun je best wat gekke dingen over verzinnen! Want hoe kom je bijvoorbeeld in de ruimte als je geen raket hebt?

Ontdek het in dit bijzondere prentenboek. Maar dat is niet het enige, kun jij bijvoorbeeld voertuigen bedenken die niet in het boek staan?

Heb je alle marsmannetjes op de schroothoop al ontdekt?
Hoeveel zijn dat er eigenlijk?
Enne… hoe komt die kreeft op de maan?

Fotograaf: Thefactory2.com